Posted in lexèmes

"Citesc monstruos si browsez enorm"

Tot cautand ceva de asasinat inca o noapte de nesomn, am nimerit la tv peste o emisiune moderata de catre Delia Budeanu – “oamenii timpului nostru”; invitate: Denisa Comanescu si Simona Kessler – altfel spus, acum – directorul general al editurii Humanitas fiction si respectiv, primul agent literar de la noi; evident, motivul pentru care am zabovit la emisiune, pana sa descopar invitatele, a fost vocea. Delia Budeanu inca mai are acea inflexiune a vocii tipica unei perioade de demult, alura si frumusetea de crainic tv, si chiar si intrebarile aproape de lirism ce caracterizau majoritatea interviurilor din acea perioada – toate explicabile dealtfel, dupa atatia ani de televiziune.
Asadar, pe langa faptul ca mi-a pierdut speranta de a mai adormi, emisiunea mi-a retrezit si interesul pentru cea responsabila de titlurile din colectia “Raftul Denisei”… prin urmare am browsat infim, si am descoperit cateva interviuri din perioada Polirom. Din acele articole, cateva bucati care mi-au placut:

“Creierul meu excitat e o cursa de soareci.”
“In catuse magnetice mi-a prins rasuflarea.”

“Vino tu, Sisif, sa facem schimbul pret de un vers.”

Asa suna versurile poetei Denisa Comanescu, ce-o caracterizeaza in viata ei de editor al Bibliotecii Polirom.

Cum poate o poetesa sa umble asa usor prin literatura universala?
In loc sa-ti tin o polologhie despre lectura ca modus vivendi, ti-l citez pe Borges: “Sa se laude altii cu paginile pe care le-au scris; / eu ma mindresc cu cele pe care le-am citit” (volumul “Poezii – Un cititor”).

Fa-ti biografia din titluri de carti editate la Polirom.
Iata din citeva titluri, dintre cele peste 350 publicate in colectia “Biblioteca Polirom” si in seriile de autori straini pe care le coordonez din 2001: “De veghe in lanul de secara”, “Ramasitele zilei”, “O dragoste”, “Sub vulcan”, “Se face tot mai tirziu”, “Frumosii invinsi”, “Evadari din iubire”, “Pe drum”, “Fara speranta”, “Pamintul de sub talpile ei”, “Sfirsitul unei iubiri”, “Pata umana”, “Ispasire”, “Factotum”, “Ada sau ardoarea”, “Sufocare”, “Corectii”, “Mingiieri straine”, “Eseu despre orbire”, “Femeia care astepta”, “Pianista”, “Fructele pasiunii”, “Taci, te rog!”, “Marea aspiratie”, “Lumina de august”, “Cartea iluziilor”, “Orbirea”, “Middlesex”.


4 thoughts on “"Citesc monstruos si browsez enorm"

  1. bine, tu ai vrut-o ai sa ma ai pe cap:-P inca o noapte de nesomn? hmm…nasol in privinta odihnei dar macar ai facut ceva util:) am si eu o rugaminte de copil pierdut in spatiu…avand in vedere ca ai citit atat destule carti, ce mi-ai recomanda (sunt in pana de idei)?;)) ceva care sa nu fie plictisitor;)) nu sunt fan al descrierilorsi inca ceva…alessandro baricco ai incercat?

    Like

  2. pai primul titlu care-mi vine-n minte si care ar putea indeplini cele doo criterii pe care le pomenesti tu, este hotii de frumusete – pascal bruckner; ar mai fi igiena asasinului – amelie nothomb sau flori pt algernon – daniel keyes…si plansul lui nietzsche – irvin yalom (nu este chiar o lectura de vara, dar merge) 😀 — fie ca le-ai citit deja sau nu, sper sa te fi nimerit :palessandro baricco n-am incercat…zici ca trebuie?cat despre ne-somn, asa ma mint si eu :)))iar sa te am pe cap..stii ce “neplacut” e? =)))

    Like

  3. hmm…nu le-am citit, mi-ai dat de lucru pe vreo luna:)) daca m-ai nimerit sau nu…mai vedem;)nu zic ca trebuie…zic ca e interesant:)) in special castele de furie…cu exceptia unor pasaje:-Pcat despre avutul pe cap…pana nu ma te urli la mine sau ma iei la bataie nu am de unde sa stiu:))…deci va trebui sa supravietuiesti cu aceasta “neplacere”:D

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s