Posted in concert, sémèmes

Dvorak — Humoresque

Ad Libitum — Un nou inceput, Sala Radio, 17 februarie 2012 
Program:J. Haydn — Cvartetul în sol major, op. 74 nr. 3, Călăreţul
L. van Beethoven — Cvartetul în do minor, op. 18 nr. 4
J. Sibelius — Cvartetul în re minor, op. 56 – Voces Intimae
A fost minunat; am fost si nu am fost in sala: am calatorit in locuri dragi, am privit dansuri, si fluturi, si campii pictate, am alergat prin iarba si am creat povesti; cu privirea catre cei patru – pe arcusurile carora mi-am lasat sufletul pentru doua ore, sunetele s-au transformat in imagini si suras. Si magie, inexplicabil, inexprimabil: in copilarie, printre castele audio ale parintilor pe care le ascultam pe ascuns, exista una la care tineam in mod deosebit – era verde aprins (singura pata de culoare printre casetele negre sau gri), basf, si continea muzica clasica; iar printre bucatile de muzica clasica, era o secventa care ma cutremura, la fiecare ascultare — simteam cum fiecare bucata din fiinta mea tremura de emotie; nu am stiut niciodata cine sau ce este.
Aseara, cumva, umbra unei intrebari mi-a trecut prin gand: “daca… totusi?”. Am ignorat-o, si m-am cufundat din nou in muzica si in scaun. Si s-a intamplat; la bis. Dintre toate melodiile din lume, ei au ales-o pe EA; dintre toate compozitiile care exista, ei au interpretat-o in memoria lui Adrian Berescu, pe EA. M-am simtit prabusindu-ma, desi stateam deja pe scaun, si cred ca tremurul mainilor mi l-am ascuns, doar ochii s-au impotrivit discret. Nu stiu cum as putea reda nebunia si disperarea cautarii, sau daca o voi mai trai vreodata. Am regasit-O asadar acasa; ma astepta la mai putin de o ora de cautare. Am mai intalnit, desigur, melodii care m-au cucerit si obsedat, dar ACEASTA melodie face ce vrea din mine: sunt neputincioasa, nu ma pot impotrivi, ma distruge si ma repara; ma surprind zambind pe masurile seninatatii, ale albastrului pe care il emana acordurile de inceput, apoi urmeaza partea ACEEA: si ma prabusesc, si invariabil plang, si tristetea intregii lumi irumpe odata cu sunetele, coplesitoare, strivitoare, si-mi simt sufletul sfasaiat, si-mi pierd respiratia, dar raman fermecata, vrajita, indragostita, si o mai ascult o data; si iar, si iar, si o noapte intreaga, si mereu, pana…

Dvorak — Humoresque – Symphony
Dvorak — Humoresque/ Heifetz
Dvorak — Humoresque/ Yo Yo Ma & Perlman
Dvorak — Humoresque/ Kreisler
Dvorak — Humoresque/ Ysaye

3 thoughts on “Dvorak — Humoresque

  1. Am fost la concertul cu pricina si am incercat apoi sa aflu cum se cheama piesa ce “nu mai necesita nici o pezentare”. Multumesc!
    Mihai

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s